lichtopdestad
  • Home
  • Levend water
  • Blauwe Tuinen
  • Verhalen van de stad
  • Stads Blog
  • Steden
  • Contact(en)

Op bezoek bij bewoners in de Noordstraat.

2/22/2011

0 Reacties

 
Peter Ooms en Anita de Haas, bewoners van de Noordstraat in Tilburg - waar we met 22 stadswandelaars even te gast zijn - vinden de kwaliteit van wonen in de binnenstad van Tilburg heel aangenaam en hun huis ideaal. Als ze ooit zouden verhuizen willen ze dit huis meenemen. Er is een plek op aarde waar de stedelijke kwaliteit nog beter is: Berlijn. Hierbij het verhaal van Peter over een bijzonder levendige plek.

Een wijsgerig discours

Naar verluidt wil het er des avonds en ‘s nacht nog wel eens ruig aan toegaan op het Dorotheenstädtischer Friedhof  in het voormalige Oost-Berlijn. Vooral tussen de zerken 73 en 86 is het flink hommeles. Dan wordt er stevig met keien gegooid naar elkaar; en als het geregend heeft met modder. En ook de zwerfkeitjes die door bewonderaars op het al puistige en morsige graniet zijn gelegd, verwisselen met enig regelmaat van graf.

Volgens omwonenden schudt Hegels zerk het meest van woede, en  komt er met enige regelmaat een ondermaanse stem vanonder zijn steen richting 86 vandaan:

Meer lezen
0 Reacties

Verslag van stadswandeling 'de gedroomde stad'

2/20/2011

0 Reacties

 
De gedroomde stad
Stadswandeling 19 februari 2011
11.00 -13.30 uur vertrek bij Kunstpodium T, Noordstraat 105, Tilburg
NachtRuiter Frits van Vugt (uw gastheer)
Maanscout Lucy Bathgate (uw gids)

Als rode draad voor de wandeling, het anders kijken, het zoeken naar samenwerking voor ontwikkelingen, een gedragen visie. In contrast daar mee de afkalvende werkelijkheid, de veelheid aan schijnbaar onverenigbare belangen. Droom versus belang. Of is het ook droom dankzij belang, dankzij verbinding. Beiden nodig voor een bezielde wereld die we willen en kunnen creëren.

Route, aanlegplaatsen en doorsteken:
Per ontmoeting twee vragen: Wat is je belang? Wat is je droom?

Van Kunstpodium-T naar de vijfsprong (Tuinstraat, Nieuwlandstraat, Korte Schijfstraat, Noordstraat, Stationsstraat).

Voordracht door Cees van Raak, stadsdichter
Hij vertelt over de vijfsprong, er is veel geschiedenis daar.
En declameert ook zijn ‘Tuinstraatparade’.

Via een poort in Stationstraat naast voormalige fietsenwinkel zien we paadjes die een achtergebied doorkruisen en we zien ook de schuttingen die de droom van een doorwaadbare stad verhinderen.

Bij Zijne Koninklijke Hoogheid, naar binnen Noordstraat 86. Zij leeft haar droom al ruim 12 jaar. Als onderneemster maakt en verkoopt zij kleding. In de winkel en voor dansgezelschappen. Wij worden hartelijk ontvangen, de rode loper ligt voor ons uit. http://www.zijnekoninklijkehoogheid.nl/

Via de voordeur bij Sam Sam naar binnen. Dit was ruim 30 jaar geleden de enige winkel in de Noordstraat. Alles was leeg en bouwvallig. De duiven vlogen van het ene naar het andere lege huis in de straat. Nu is de winkel een wonderbaarlijke droom voor de vele bezoekers. De droom van Adrie is zijn partner en compagnon.

Te gast bij bewoners, naar binnen, ontmoeten en langs verassende route weer naar buiten. Als deze bewoners nog ooit gaan verhuizen zouden zij graag hun huis mee willen nemen. Hun droom is de kwaliteit van een nog stedelijker omgeving. Ter vergelijking noemen zij Berlijn.

Ontvangst in de woning van Jace van de Ven, waar hij gedichten voordraagt en vertelt over zijn belang en droom. Een gerealiseerde droom is de jeux de boulles baan die ongeveer heel zijn achtertuin vormt. De droom van een projectontwikkelaar om zijn tuin halverwege te doorsnijden en ook op de locatie van de aangrenzende brandweerkazerne veel te bouwen is gelukkig niet door gegaan.

Naar de vijfsprong met Villa de vier jaargetijden

Utrechtsestraat in, bezoek aan glasatelier StipGlas, Jan Hein van Stiphout en Margriet Schoenmakers, Utrechtsestraat 6-10, http://www.stipglas.com/ Jan Hein vertelt ons vol overgave waarom hij gekozen heeft voor deze plek om zijn glasatelier (met ewereldfaam) te vestigen. Margriet leidt ons rond door dit unieke en kleurrijke bedrijf en de aangrenzende woning. 

Toine van Corven en twee van zijn zonen vertellen over de plannen van bed & breakfast ‘De Burgerij’, Burgerijpad. Voor ons inmiddels geoefende geestesoog, verschijnt de gelagkamer van de herberg om ons heen. Door de gedeeltelijk glazen wand (nu nog muur) zien we kinderkopjes van de poort. Die vormt een levendige verbinding tussen de Noordstraat en het rustiger achtergebied. Aan de andere kant van de poort is een winkel met streekproducten. Boven ons een kleine bed & breakfast. De zonen van Toine vertellen hier vol passie over, waarna we weer terugkeren naar de werkelijkheid om ons heen, waar de verbouwing langzaam vorm krijgt.

We lopen achterom naar Mimi en Jan, zij vertellen over hun plannen voor een tweetal atelierwoningen achter hun huis in de lange lange tuin. De atelierwoningen verbinden en ontsluiten mogelijkerwijs drie kunst initiatieven en omsluiten in potentie een semi openbare beeldentuin. Na jarenlange procedures waarbij hun plannen afwisselend wel en niet gerealiseerd konden worden, dan wel veranderd, lijkt het wel dat hun allereerste plan nu de meeste kans van slagen heeft.

Gastvrij mogen we nog een poos in het Mimi-theater blijven voor de voordracht van Herman Coenen, die twee gedichten ten gehore brengt, ondersteund door concertino.

Ter afsluiting twee gedichten door NachtRuiter Frits van Vugt.

Weer terug bij Kunstpodium-T, waar een eenvoudigemaaltijd wacht en wij nagenieten. http://www.kunstpodium-t.nl/

0 Reacties

Stadswandeling 'de gedroomde stad'

2/19/2011

0 Reacties

 
Op 19 februari 2011. Als rode draad voor de wandeling, het anders kijken, het zoeken naar samenwerking voor ontwikkelingen, een gedragen visie. In contrast daar mee de afkalvende werkelijkheid, de veelheid aan schijnbaar onverenigbare belangen. Droom versus belang. Of is het ook droom dankzij belang, dankzij verbinding. Beiden nodig voor een bezielde wereld die we willen en kunnen creëren. Hieronder foto's door Antonia Holthuizen, Maurits van Stralen, Frits van Vugt en Lucy Bathgate. Gedichten en meer informatie over deze wandelingen en zijn te vinden elders op dit Stads Blog.
0 Reacties

Stadswandeling 'De gedroomde stad'

2/14/2011

0 Reacties

 
19 februari 2011 11.00-13.00 uur
Kunstpodium T Noordstraat 105 Tilburg
Picture
Samen met Lucy Bathgate organiseert NachtRuiter Frits van Vugt op zaterdagochtend 19 februari 2011 een stadswandeling over de ongekende potenties van de binnenstad.

De wandeling begint om 11.00 in de Noordstraat 105 (Kunstpodium T) en staat in het teken van het motto van de NachtRuiter van februari, nl. “Droomkracht”: hoe kunnen dromen omgezet worden in verbeeldingskracht en verandermacht? Deelname is gratis.

Deze binnenstadswandeling is een uitnodiging om met nieuwe ogen naar de stad te kijken. Wat zou er gebeuren als we verwaarloosde plekken weer opnieuw ontdekken? Als we ons afvragen welke stad we eigenlijk nodig hebben?

We beginnen de wandeling bij Kunstpodium T, Noordstraat 105. Van daaruit begint een twee uur durende wandeling door de straten van het Dwaalgebied. We laten ons uitnodigen om dieper de straat in te gaan, naar binnen. Naar een niet vermoede binnen- en achterwereld, vol mogelijkheden en dromen. De bewoners en ondernemers die ons doorlaten vertellen over hun belang en hun droom.

Zo ontstaat een caleidoscopisch geheel van belangen en mogelijkheden, van vastzittende patronen en wie weet een verrassende nieuwe kijk op het verwezenlijken van oude en versgeboren dromen. Iedereen die goed kijkt ziet wel een stukje van de puzzel. De uitdaging zit er in om samen de verbanden te ontdekken.

Tijdens de wandeling zullen stadsdichter Cees van Raak, voormalig stadsdichter Jace van de Ven en Frits van Vugt gedichten voordragen. Ook Herman Coenen zal dat doen, zichzelf begeleidend op zijn concertina. Ieder op een plek vol van betekenis voor hen.
De deelnemers wordt gevraagd zich vooraf bij Frits van Vugt of Lucy Bathgate te melden. Dat kan via: publicconsultancy@hotmail.com of Lucy.bathgate@gmail.com

Meer info over de activiteiten van de NachtRuiter van februari, Frits van Vugt.  is te vinden via zijn weblog http://fritsvanvugt.wordpress.com.

Over Lucy Bathgate, MaanScout November: www.lichtopdestad.com.

0 Reacties

De aarzelende stad in het maanlicht - twee lezingen over de stad

2/14/2011

0 Reacties

 
Maandag 23 november 2009
Café de Plaats, Piusplein 61 Tilburg
Inloop vanaf 19.30 Aanvang 20.00 uur

Zeus Hoenderop, nachtburgemeester van Tilburg vraagt 13 vrouwen om hem  ieder op geheel eigen wijze een maanmaand bij te staan. Maanscout van de novembermaand Lucy Bathgate organiseert op 23 november twee sprekers over de stad. 

Wiebe Eijbers en Ludo Hermans spreken over mogelijkheden voor stedelijke ontwikkeling waarbij Amsterdam en Tilburg van elkaar kunnen leren, tegen de achtergrond van de huidige globale sociaal culturele en economische ontwikkelingen. Visionair, analytisch en tegelijkertijd heel praktisch. Juist nu.

Picture
De creatieve én de aarzelende stad - Wiebe Eijbers
Stedebouw is belangrijker voor de economie dan totnogtoe gedacht. Want er is onmiskenbaar sprake van een verstedelijking van de economie. Maar economen hebben geen verstand van de stad. En stedebouwkundigen hebben over het algemeen geen verstand van economie. Dat gigantische gat, die verwarring, wordt pijnlijk zichtbaar in de tegelijkertijd uiterst boeiende discussies in de huidige architectuur biënnale Amsterdam/Rotterdam ‘Open City’ die nu gaande is. De complexiteit niet ontkennen maar analyseren en van daaruit vormgeven is de boeiende uitdaging voor de stad van de toekomst. Wiebe Eijbers, stedebouwkundige, onder meer betrokken geweest bij stedelijke transformaties in Barcelona, Bologna, Berlijn, Hamburg, Londen, Den Haag en Amsterdam.


Picture
De stad in wording, de rol van ontwerpend onderzoek - Ludo Hermans Hoe genereer je bruikbare visies op stedelijke ontwikkelingen? Wat is de betekenis van in- en uitzoomen om visies om te zetten in realiteit. Hoe werk je samen met vele professionals en betrokkenen? Ludo Hermans architect AvB werkzaam als stedenbouwkundig ontwerper bij de gemeente Tilburg.

0 Reacties

Maanscoutlezing 'De aarzelende stad'

2/14/2011

0 Reacties

 
Tilburg, café De Plaats, 23 november 2009
0 Reacties

Installatievideo november maanscout Lucy Bathgate

2/14/2011

0 Reacties

 
0 Reacties

Installatierede november maanscout 2009: Lucy Bathgate

2/14/2011

0 Reacties

 
Maanscout op 3 November 2009
Picture
 Hier sta ik, in het licht van de maan ….

Ik zal het vanavond hebben over de Maanscout, en wel over de oorspronkelijke clanmoeder van de novembermaand. Ik zal die verbinden met het thema dat ik heel belangrijk vind, nl. de vitaliteit van de stad.
Vanavond staat het ontdekken van de stad voorop, met ander ogen kijken, op je gevoel afgaan, de ruimte aftastend zoals in de tango.

De clanmoeder van de novembermaand leert ons – vanuit oude overleveringen – de levenssituaties te veranderen door zelf actie te ondernemen in plaats van op anderen te vertrouwen. Een vitale stad ontstaat niet vanzelf, waarbij je de ontwikkeling slechts hoeft gade te slaan. Een stad ontstaat doordat er mensen zijn die uit het hokje van hun discipline en belang durven te komen, en het voortouw nemen. Zoals de dans niet vanzelf uit de muziek voortkomt. Dansers prepareren zich, maken zich mooi en openen zich in de dans. Zij tonen zich en nodigen daarmee uit om mee te doen.

De clanmoeder van de novembermaand wordt ook wel Fiere vrouw genoemd, omdat ze trots is op al wat bereikt is. Een stad hoeft niet op een andere te lijken. Tilburg heeft geen middeleeuws centrum, en mist dat niet. Kijk naar hetgeen de stad wel heeft, kijk goed en kijk beter. En ben er trots op. Vernieuwing van de stad breekt geen tradities af, maar voegt er – volgens de wijsheid van de oorspronkelijke clanmoeder – een nieuwe waarheid aan toe. Een stad ontwikkelt zich volgens patronen waar verband tussen zit.

Het is zaak om deze patronen, deze blauwdrukken van vitaliteit te leren lezen. Iedereen die goed kijkt ziet wel een stukje van de puzzel. De uitdaging zit er in om samen de verbanden te ontdekken. We kijken vaak met een eenzijdige bril. Bijvoorbeeld met een fysieke bril letten we op de architectonische waarden, met een economische bril zoeken we naar vitale condities voor ondernemerschap, met een sociale bril en zien dan vooral de mens die woont en leeft in zijn of haar Habitat. Het ontbreekt aan een gemengde taal, aan vergelijkbare referentiepunten in politiek, in beleid, en in de praktijk van stadsontwikkeling.

De drie-eenheid van het fysieke, het economische en het sociaal-culturele is wezenlijk voor de vitaliteit van de stad. Er is tegelijkertijd balans én een spanningsvolle en creatieve uitwisseling tussen de elementen nodig. We zien dat ook terug in de tango: de muziek en beide dansers zijn de drie-eenheid, waarbij de een het initiatief neemt en de ander op een eigen wijze respons geeft. Verschillende functies, maar even belangrijk voor de uitvoering van de dans.

De clanmoeder van de novembermaand leert ons nieuwe wegen in te slaan. Dat is ook nodig voor een levendige en vitale stad. Daar is visie en lef voor nodig, die niet altijd begrepen worden door hen die de voorkeur geven aan gebaande paden.

Nu huilt de stad om haar burgervader. In de tango, die we zodadelijk zullen zien, tasten de voeten de ruimte af. De dansers zoeken daarmee een confrontatie met de ruimte, met de voeten, niet met de ogen. Dat is anders kijken naar de ruimte van de stad. Laten we volgen……

Maandag 2 november 2009, Lucy Bathgate: Bij mijn installatie als tweede maanscout van Zeus Hoenderop, nachtburgemeester van Tilburg. Locatie Kunstpodium T, Noordstraat 105, Tilburg.

0 Reacties

Gedicht van de stad

2/14/2011

0 Reacties

 
Gedicht van de stad

Tilburg laat zich maar moeilijk ontdekken
in wijken en linten en dwaalgebied
Verborgen als ze is, moet men de stad opnieuw verwekken
in haar potenties die niet eenieder ziet


Ruimte zoeken, verbindingen maken,
fysiek, sociaal en qua bedrijvigheid
trots en tradities van de stad bewaken
maar ook met nieuwe kansen verblijd


Gisteren nog als grijs en vlak betiteld
Morgen als een phoenix uit haar as herrezen
Het leven jeukt, de vitaliteit kietelt
De stad in het maanlicht, zoals ze wil wezen


Frits van Vugt, 2 november 2009, Tilburg
0 Reacties

Post Title.

2/13/2011

0 Reacties

 
0 Reacties

First Post!

2/13/2011

0 Reacties

 
Picture
De eerste presentatie van Lucy Bathgate ‘the rough dancer and the cyclical moon’ is te zien tijdens volle maan op maandag 2 november 2009 om 20.00 uur in de achtertuin van Kunstpodium T in Tilburg.

Waar ontstaat de stad?

In Haarlem zag ik in de St. Bavo kathedraal aan de rand van het plafond een oude boodschap geschreven. In middeleeuwse letters werd een oproep gedaan om de volgende kathedraal te bouwen.  Door de kathedralenbouwers van weleer aan de kathedralenbouwers van de toekomst…ik voelde me aangesproken, voelde me als het ware geroepen om de volgende kathedraal te bouwen…maar welke ‘kathedralen’ hebben we nu nodig? Waar kunnen we elkaar als mens ontmoeten en boven onszelf uitstijgen?

Hoe kunnen we de blauwdrukken ontdekken voor een vitale stad. De stad van nu, het fysieke product ontstegen. De transformerende stad, die ontstaat door interactie tussen fysieke, sociaal-culturele en economische krachten.

Vanuit mijn werk als adviseur voor startende ondernemers ondersteun ik mensen om dat steeds opnieuw – ieder in hun eigen context – te ontdekken. De laatste jaren heb ik door veel steden gelopen en heb gekeken naar de meer en minder vitale plekken. Hoe ontstaan deze? Waar zitten de verschillen in?

Graag wil ik mijn periode als tweede maanscout aan de stad wijden en samen met jullie de potentie van de stad blootleggen.

Lucy Bathgate  november maanscout.

0 Reacties

    Archives

    Oktober 2013
    Augustus 2013
    Juni 2013
    April 2013
    Maart 2013
    Januari 2013
    November 2011
    Oktober 2011
    Mei 2011
    Februari 2011
    November 2010
    November 2009

    Categories

    Alles
    Berlijn
    Biodiversiteit
    Bruggen
    Café De Plaats
    Dance
    De Gedroomde Stad
    Dwaalgebied
    Economie
    Frits Van Vugt
    Gerdien Wolthaus Paauw
    Glaskunst
    Groene Stad
    Huttenfestival
    Huttenfestival De Vlek
    John La Haye
    Kunst In De Openbare Ruimte
    Kunstpodium T
    Kunstpodium-T
    Levend Water
    Lucy Bathgate
    Ludo Hermans
    Maanscout
    Nachtburgemeester
    Nachtruiter
    Natuur
    Noordstraat
    Ontmoeten
    Peter Ooms
    Sam Sam
    Sandra Coelers
    Simone Sou
    Spoorzone Tilburg
    Stad
    Stadswandelen
    Stipglas
    Straatjutten
    Tango La Estrella
    Tilburg
    Tine Van De Weyer
    Wiebe Eijbers
    Wilde Natuur
    Zeus Hoenderop
    Zijne Koninklijke Hoogheid

    RSS-feed

    Auteurs

    Lucy Bathgate
    Gert Brunink
    Sandra Coelers
    Wiebe Eybers
    John La Haye
    Ludo Hermans
    Zeus Hoenderop
    Pierre Maréchal
    Peter Ooms
    Cees van Raak
    Richard Stomp
    Simone Sou
    Tango La Estrella
    Frits van Vugt
    Tine van de Weyer
    Gerdien Wolthaus Paauw

Proudly powered by Weebly