lichtopdestad
  • Home
  • Levend water
  • Blauwe Tuinen
  • Verhalen van de stad
  • Stads Blog
  • Steden
  • Contact(en)

Water in de stad, prijswinnend idee uit 1992

2/19/2016

0 Reacties

 
Foto
Het idee om water in de stad Tilburg te realiseren is niet nieuw. In 1992 won een team van zeven mensen bij de Milieudienst Tilburg een prijs voor het 'Beste Idee'. De jury had het plan uit een 'verzameling aan tamelijk rigoreuze ideeën' uitgekozen omdat de basisgedachte van 'Water in de Stad' zowel een historische als ook eigentijdse, en daardoor zeer waardevolle betekenis kon hebben. De afdeling Milieuzaken realiseerde zich wel dat een aantal van hun ideeën niet op korte termijn te verwezelijken was.
De slotzin van het boeiende en goed onderbouwde voorstel is: . . . hopen we dat een aantal van de ideeën ook nog eens werkelijk wordt gerealiseerd!

In de kern is het plan eenvoudig. Het proceswater van Fuji, die toen nog fotofilmpjes produceerde, zou gezuiverd worden en naar de stad gepomt. Vandaaruit kon het water haar meerwaarde aan de stad geven in de vorm van aangename plekken, verkoeling en vergroening. Een van de meest tot de verbeelding sprekende concepten in het plan vind ik wel de manier waarop het water de spoorbaan zou oversteken. Voor de hand ligt misschien om dat met een duiker te doen, dus onderdoor . . . maar nee, stelt u voor . . . het water wordt met een krachtige pulserende boog óver het spoor heen gespoten. Als je met de trein in Tilburg aankomt of vertrekt richting Breda, ga je onder deze schitterende waterboog door. In mijn verbeelding wordt het water 's avonds in kleuren aangelicht.

Nu is Fuji begonnen met de aanleg van een nieuwe waterzuiveringsinstallatie die tien miljoen liter water per dag kan verwerken. Het is geen solo-project maar een samenwerkingsverband met bedrijven in de omgeving waaronder Coca-Cola. Ook aardappelverwerker Agristo, geur- en smaakstoffen-fabrikant IFF,  milieubedrijf Cofely en waterschap De Dommel doen mee aan het zuiveringsproject. De zuiveringsinstallatie is gepland op het terrein van Fujifilm waar het afvalwater van de samenwerkende bedrijven bij elkaar komt. 10 November ging de eerste spade in de grond (zie foto) en medio 2016 moet alles klaar zijn. Het gezuiverde water zal dan op het Wilhelminakanaal geloosd worden.  (bron: Tilburgers.nl) . . . wat betekend dat het vandaar wegstroomt richting Dongen, Oosterhout, zich samenvoegt met de Maas en zo naar de Noordzee.

Vanuit de gedachte van Levend Water zou het nog mooier zijn als Fuji het water eerst 'teruggeeft' aan de gemeenschap, door het voordat het afwatert op het kanaal eerst naar de stad terug te pompen. De bijdrage aan biodiversiteit, klimaatadaptatie en de gemeenschap is daarmee veel groter. Uiteindelijk komt het toch wel weer in zee.
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Categories

    Alles
    Anneke Vervoort
    Anne-marie Van Der Gouw
    Antwerpen
    Beeldende Kunst
    Bernardina Juliani
    Burgerparticipatie
    Cultureel Erfgoed
    Delft
    Den Bosch
    Dorith Van Gestel
    Droom
    Ed Bergers
    Eindhoven
    Festival Mundial
    Freiburg
    Gert Brunink
    Herman Coenen
    Leefbaarheid
    Levend Water In De Stad
    Lucy Bathgate
    Madrid
    Marianne Palstra
    Moerenburg
    Munchen
    Nijmegen
    Piushaven
    Rob Van Putten
    Sandra Coelers
    SBRCURnet
    Spoorzone
    Stadse Boeren
    Textiel
    Tilburg
    Tongvaren
    Uitzending Gemist
    Urban Farm
    Waterput
    Zutphen

    Archives

    Juli 2019
    November 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    Mei 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    November 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juni 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    Juni 2014
    April 2014
    Maart 2014
    November 2013
    Oktober 2013
    September 2013
    Mei 2013
    April 2013

    RSS-feed

Proudly powered by Weebly