lichtopdestad
  • Home
  • Levend water
  • Blauwe Tuinen
  • Verhalen van de stad
  • Stads Blog
  • Steden
  • Contact(en)

Levend Water, de film

11/27/2014

2 Comments

 
Tijdens het 4e atelier Levend Water ging deze prachtige korte film van Bernardina Juliani in premiere. Met muziek van Sandra Coelers en medewerking van ecoloog en nachtburgemeester Gert Brunink en schipper en waterdrager John Lahaye en Lucy Bathgate van het Levend Water.

Met dank aan alle 98 mensen die levendig aanwezig waren. Speciale dank aan de  werkgroepleden, aan dagvoorzitter Reinou Kieboom die in 1992 samen met haar collega's van de milieudienst een prijs won voor hun onderzoek naar water in de stad. Dank aan CAST voor de ruimte en alle hulp bij de organisatie van deze dag. Dank voor de prachtige waterliederen van Sandra Coelers, Herman Coenen en Hans Sparla. Dank aan de leerlingen van de opleidingen Helicon en Avance, de jonge mensen die deze droom ook meedragen naar de toekomst. Aan SBR/Curnet voor de samenwerking gedurende het afgelopen jaar. Dank aan Provincie Noord-Brabant die het werken aan het levend water mede mogelijk heeft gemaakt door een financiële bijdrage vanuit het programma 'Leefbaarheid'. Met dank aan de Stadse Boeren in Den Bosch, Oss en Tilburg.
2 Comments

Atelier Levend Water 26 november 2014

11/26/2014

0 Comments

 
Foto's door Willie-Jan Staps, met dank aan CAST.
Tekst door Huub Glas
Er zijn zeer veel kansen om het verborgen water in de Tilburgse stad zichtbaar te maken. Er is een goed beeld waar vroeger in Tilburg de 35 beken stroomden. De kansen voor water zijn in 3 ateliers in beeld gebracht. Voor de Spoorzone (Clarissenhof e.o.) en voor de Piushaven is dat helder in kaart gebracht en is water op de agenda gezet bij de gebiedsontwikkelaars. Die uitdaging wordt al opgepakt. 
Burgerinitiatieven kunnen de mensen die aan de ateliers Levend Water hebben meegedaan blijven benaderen. Tijdens de eindpresentatie werd het idee geopperd om een fonds op te richten om dit soort initiatieven te kunnen blijven ondersteunen. 
Het gaat niet alleen om levend water in de stad, maar juist ook om het groen. Water is een voorwaarde en het zichtbaar maken van het water kan groen verrijken en diverser maken. Veel burgers krijgen en nemen de kans om plantsoenen en pleinen zelf onder handen te nemen om ze mooier en (bio)diverser te maken. Dat werd in de eindbijeenkomst goed zichtbaar. Talloze pleinen en plantsoenen vragen om een nieuwe impuls en met het inzicht in de loop van de 35 originele beken kan zuiver grondwater beschikbaar worden gemaakt en kunnen originele en creatieve oplossingen worden gevonden. 
En ontstaat er ook ruimte voor spel en spelen met water. Immers, water op straat is niet alleen overlast en schade, maar ook een kans om een nieuw spel uit te proberen. 
Gespeeld werd er tijdens de eindpresentatie ook. Alle deelnemers creëerden een nieuwe beek nabij de polygonaal loods door samen een glas water uit te gieten op de plek waar vroeger een beek stroomde. 
En we hebben genoten van de gedichten van Herman Coenen en van de zang/muziek van Sandra Coelers en Hans Sparla. Speelsheid, kunst en cultuur gaan hand in hand samen met (bio)diversiteit en levend water in de stad! Huub Glas.
0 Comments

Waar was het water?

11/26/2014

0 Comments

 
De presentatie van Rob van Putten en Gert Brunink, tijdens het 4e atelier Levend Water op 26 november 2014 in Tilburg.
waar_was_het_water_2.pptx
File Size: 9984 kb
File Type: pptx
Download File

Hieronder een link naar de oude kaart uit 1907 waar de 35 waterlopen in Tilburg met ecoline getekend zijn en ieder huis terug te vinden is. Het kanaal is ook getekend, maar was toen nog niet gegraven. Kies voor de optie 'doorzichtig' om de oude kaart transparant over de huidige situatie heen te leggen.

waterlopen in tilburg 1907
Hieronder een link naar de hoogtekaart van Tilburg.

Hoogtekaart Tilburg
Dit artikel van Rob van Putten geeft een goed beeld van het ontstaan van de ongeveer 35 beken in en om Tilburg. En hoe de tijd, de natuurlijke veranderingen en menselijke invloed de loop van beken steeds heeft veranderd. Opvallend is dat de meeste beken smal en ondiep waren, op enkele uitzondering na. Vooral veel van de verdwenen beken waren vaak niet breder dan 50 tot 80 cm, bij regenval soms breder. De diepte varieerde van 10 cm tot 1,1 m. Daarin verschillen we van de stevig stromende jonge Dommel in Eindhoven, of de statig voortglijdende Aa, Binnendieze of oudere Dommel bij Den Bosch. Smalle beken horen dus bij het karakter van Tilburg.
artikel_waterlopen_rob_van_putten_herziene_versie14_05_2013.pdf
File Size: 729 kb
File Type: pdf
Download File

0 Comments

Kansen voor Levend Water - Atelier op 26 nov

11/21/2014

0 Comments

 
Foto
Aanmelden voor 26 november
0 Comments

    Categories

    All
    Anneke Vervoort
    Anne-marie Van Der Gouw
    Antwerpen
    Beeldende Kunst
    Bernardina Juliani
    Burgerparticipatie
    Cultureel Erfgoed
    Delft
    Den Bosch
    Dorith Van Gestel
    Droom
    Ed Bergers
    Eindhoven
    Festival Mundial
    Freiburg
    Gert Brunink
    Herman Coenen
    Leefbaarheid
    Levend Water In De Stad
    Lucy Bathgate
    Madrid
    Marianne Palstra
    Moerenburg
    Munchen
    Nijmegen
    Piushaven
    Rob Van Putten
    Sandra Coelers
    SBRCURnet
    Spoorzone
    Stadse Boeren
    Textiel
    Tilburg
    Tongvaren
    Uitzending Gemist
    Urban Farm
    Waterput
    Zutphen

    Archives

    July 2019
    November 2018
    July 2018
    June 2018
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    May 2016
    March 2016
    February 2016
    November 2015
    September 2015
    August 2015
    June 2015
    March 2015
    February 2015
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    June 2014
    April 2014
    March 2014
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    May 2013
    April 2013

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.